Διάφορες άλλες συνταγές μπορείτε να βρείτε και εδώ συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Γενικές οδηγίες μαγειρικής - ζαχαροπλαστικής

1. Επεξήγηση για την περιεκτικότητα των κουταλιών

γεμάτο κουτάλι

στρόγγυλο κουτάλι

κοφτό κουτάλι

2. Φρέσκα κρέμα σε σάλτσες και σούπες
Όταν ρίχνετε τη φρέσκα κρέμα σε σάλτσες και σούπες, χαμηλώνετε τη φωτιά και δε αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει.

3. Κουνουπίδι
Όταν βράζετε το κουνουπίδι να προσθέτετε μια φέτα μπαγιάτικο ψωμί, για να μη μυρίζει.

4. Μπρόκολο
Για διατηρήσει το πράσινο χρώμα του το μπρόκολο, όταν βράσει, το στραγγίζετε και το ξεπλένεται με κρύο νερό.

5. Μελιτζάνες
Όταν  κόψετε τις μελιτζάνες σε φέτες τις αλατίζετε και τις βάζετε σε τρυπητό να μείνουν για  1/2 ώρα, για να κατεβάσουν το ζουμί τους.

6. Ζουμί λαχανικών.
Το ζουμί από το βράσιμο των λαχανικών να μην το πετάτε και να το χρησιμοποιείτε για σάλτσες, σούπες και πιλάφια.

7. Βράσιμο ζυμαρικών
Βράζετε τα ζυμαρικά σε μπόλικο κοχλαστό και αλατισμένο νερό.

8. Μακαρόνια
Όταν βράσετε τα μακαρόνια, τα ξεπλένετε με κρύο νερό, για να φύγει το άμυλο τους και να μη κολλήσουν μεταξύ τους. Τα περιχύνετε με λιωμένο βούτυρο.

9. Κινέζικα φαγητά
Στα κινέζικα φαγητά η φωτιά να είναι δυνατή και τα σκεύη να είναι κατά προτίμηση αντικολλητικά.

10. Φούρνος
Ο φούρνος που χρησιμοποιώ είναι αερόθερμος (μόνο την κρέμα καραμελλέ ψήνω σε ηλεκτρικό φούρνο). Σε όλες μου τις συνταγές γράφω εάν ο φούρνος είναι χαμηλός, μέτριος, δυνατός, για να κανονίσετε και σεις πώς να ψήσετε τα παρασκευάσματά σας στο δικό σας φούρνο. Ο φούρνος να είναι πάντοτε προθερμασμένος.

11. Άσπρισμα αμυγδάλων
Βάζετε τα αμύγδαλα να φουσκώνουν από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο νερό και μετά τα ξεφλουδίζετε. Με τον τρόπο αυτό μένουν τα αμύγδαλα άσπρα και τραγανά μετά το ξεφλούδισμα. Αν βιάζεστε, τα ρίχνετε σε κοχλαστό νερό να πάρουν μια βράση, ύστερα τα κατεβάζετε από τη φωτιά, τα αδειάζεται σε τρυπητό, τους ρίχνετε κρύο νερό και ακολούθως τα ξεφλουδίζετε.

12. Κέικς 
Όταν βάζετε το αλεύρι ή τη μαρέγκα, να διπλώνετε με μεταλλικό κουτάλι το μείγμα σας, για να μείνουν φυσαλίδες αέρα μέσα και να γίνει αφράτο το κέικ σας. Μην χρησιμοποιείτε το μίξερ, όταν βάζετε το αλεύρι. Όταν προσθέτετε στα κέϊκς γλυκά κομμένα ή σταφιδάκια να τα αλευρώνετε, για να μην κάθονται στον πάτο της φόρμας.

13. Τάρτες
Όταν μεταφέρετε την τάρτα ή οποιοδήποτε παρασκεύασμα από φόρμα που ανοίγει σε πιατέλα, τοποθετείτε 4 μαχαίρια στο κάτω μέρος του παρασκευάσματος για πιο εύκολη μεταφορά.

14. Πώς αναποδογυρίζετε γλυκά που έχουν τζέλι ή τα παγωτά
Κολάζεται νερό και το ρίχνετε σε λεκάνη. Βουτάτε σ' αυτό τη φόρμα σας για 20 δευτερόλεπτα, την κουνάτε για να δείτε αν ξεκόλλησε το παρασκεύασμα και το αναποδογυρίζετε. Αν δεν έχει ξεκολλήσει, το ξαναβουτάτε. 

15. Πώς μοιράζετε μια τούρτα
Χαράζεται με το μαχαίρι την τούρτα στη μέση γύρω - γύρω και με μια κλωστή την τραβάτε να κοπεί στο σημείο του χαράγματος.

16. Πώς κτυπάτε τη φρέσκα κρέμα
Βάζετε τη φρέσκα κρέμα στο μίξερ και την κτυπάτε στη χαμηλή ταχύτητα. Όταν αρχίζει να πήζει, μ’ ένα κουτάλι παίρνετε συνέχεια κρέμα και, αν πέφτει από το κουτάλι, συνεχίζετε το κτύπημα. Σταματάτε αμέσως μόλις η κρέμα δεν πέφτει από το κουτάλι.

17. Πώς κτυπάτε την κρέμα σαντιγύ
Για να κτυπηθεί καλά, πρέπει να είναι παγωμένη. Την κτυπάτε στο μίξερ με 1/3 του κουτιού ζαχαρούχο γάλα (ολόκληρο 397γρ.).

18. Μήλα
Είναι καλό την εποχή που έχει πολλά μήλα και είναι φτηνά να τα κάνετε κομπόστο να τα φυλάγεται σε πλαστικά σακουλάκια στην κατάψυξη και να τα χρησιμοποιείτε, c τα χρειάζεστε.

19. Πώς σκεπάζετε ένα παρασκεύασμα με ζύμη (σπανακόπιτα, τυρόπιτα κλπ.)
Το πάνω φύλλο του παρασκευάσματος το ανοίγετε σε βουτυρόκολλα αλευρωμένη μέγεθος του πυρέξ και το αναποδογυρίζετε πάνω στο παρασκεύασμα. Ενώνετε το φύλλα πιέζοντας τα με τα δάκτυλά σας.

20. Μαγιά
Η Μαγιά είναι ζωντανός οργανισμός και, για να πολλαπλασιαστεί, χρειάζεται ζάχαρη  και χλιαρό νερό, προσέξετε όχι βραστό. Για να πετύχετε το χλιαρό νερό, βάζετε μέρος κοχλαστό νερό και δύο μέρη κρύο.

21. Μπλέντερ
Όταν θα πολτοποιήσετε κάτι στο μπλέντερ (μαϊντανό, κρεμμύδι, φρούτα, ντομάτες κλπ) να προσθέσετε και λίγο υγρό.

Φωτεινή Α. Ευαγγελάτου
by: Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής
Συνταγές Updated at: 9:46 π.μ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

◄ Νεότερες συνταγές Παλαιότερες συνταγές ►

Πηγή συνταγών

Οι συνταγές που βλέπετε στο παρών blog είναι της Φωτεινής Ευαγγελάτου