Υλικά συνταγής
- 1 κοτόπουλο μεγάλο
- 4-5 κουτάλια αραβοσιτέλαιο
- 4-5 λωρίδες μπέικον με λίπος (streaky bacon)
- 1/4 κιλού κιμά
- το συκωτάκι της κότας κομμένο λεπτά
- 1 κρεμμύδι
- 8-10 μανιταράκια κομμένα λεπτά
- μαϊτανό, αλάτι, πιπέρι
- 3-4 κουταλιές ψωμί τριμμένο
- 1/22 φλυν. κρασί άσπρο 1 αυγό
- 6 φέτες ζαμπόν (ham)
Εκτέλεση συνταγής
Βάζετε το κοτόπουλο με την κοιλιά προς τα κάτω πάνω σ’ ένα σανίδι. Με μικρό μυτερό μαχαίρι σχίζετε την πλάτη του κοτόπουλου από το λαιμό μέχρι την ουρά και αρχίζετε να ξύνετε από το σημείο του λαιμού προς τη γαλάτη και να βοηθάτε με το μυτερό μαχαίρι να ξεκολλά το ψαχνό από το κόκαλο ούτως ώστε το κρέας να μένει στην πλευρά του δέρματος. Χρειάζεται προσοχή να μη σχισθεί το δέρμα. Συνεχίζετε προς τις μασχάλες μέχρι να φθάσετε μπροστά στο στήθος. Συνεχίζετε μέχρι το σημείο της γάμπας. Κόβετε γύρω από το πρώτο κόκαλο της γάμπας, τους τένοντες και ξύνετε το κρέας προς τα κάτω. Όταν φθάσετε στο σημείο του γόνατου, με τη μύτη του μαχαιριού βοηθάτε γύρω-γύρω να κόψετε τις ίνες και λίγο με το μαχαίρι και λίγο με το χέρι τραβάτε το κόκαλο και το απελευθερώνετε από το ψαχνό.Επαναλαμβάνετε το ίδιο από το σημείο του λαιμού μέχρι να φθάσετε στο στήθος. Αφαιρείτε προσεκτικά όλο το κρέας με το δέρμα σαν μια πίττα. Χρειάζεται προσοχή, να μη σας σχιστεί το δέρμα στο κάτω σημείο που είναι το τραγανό. Γι' αυτό βγάλτε το τραγανό ολόκληρο μαζί με το ψαχνό και το καθαρίζετε προσεκτικά αργότερα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση τηγανίζοντας τον κιμά, το συκωτάκι, τα μανιταράκια, το κρεμμύδι λεπτά κομμένο σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά. Προσθέτετε το μαϊντανό και μπαχαρικά και το σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε το ψωμί να απορροφηθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Όταν κρυώσει λίγο ανακατεύετε μέσα το αυγό.
Απλώνετε μέσα στην κάθε πλευρά του κοτόπουλου από τρεις φέτες ζαμπόν και βάζετε τη γέμιση.
Συμμαζεύεται και συναρμολογείται το κοτόπουλο να πάρει σχήμα ρολού. Το ράβετε με συνηθισμένη κλωστή.
Το βάζετε σ' ένα ταψί με πολύ λίγο λάδι. Το καλύπτετε με λωρίδες από το μπέικον. Το περιχύνετε με 2-3 κουτάλια λάδι.
Το ψήνετε σε φούρνο 1 1/2 ώρα σε θερμοκρασία 175°C, ή 350°F ή γκάζι 4. Στο μέσο της ώρας αυτής το σβήνετε με λίγο κρασί και το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.
Αφαιρείτε την κλωστή με ένα τράβηγμα προς τα πάνω σας η οποία βγαίνει πολύ εύκολα.
Σερβίρεται κρύο και ζεστό. Και στις δύο περιπτώσεις το κοτόπουλο κόβεται καλύτερα σε φέτες όταν κρυώσει. Όταν θα σερβιριστεί ζεστό το κόβετε, το βάζετε σε πιατέλα που μπαίνει στο φούρνο το καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και το κρατάτε ζεστό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για να μη σας στεγνώσει.
Συνοδεύεται με ρύζι, πατάτες και όταν είναι κρύο πάνω σε πράσινα χόρτα και σαλάτα.
by: Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής
Συνταγές Updated at: 11:55 π.μ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου