Διάφορες άλλες συνταγές μπορείτε να βρείτε και εδώ συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Κρέμα με Χρυσόμηλα φρέσκα ή ξηρά

Υλικά συνταγής

300 γρ. παντεσπάνι ή σκέτο κέικ
1 λίτρο γάλα
3 αυγά
3 κουταλιές ζάχαρη για την κρέμα και 3-4 για τη μαρέγγα
3 κουτάλια κορν-φλάουερ
1 πακέτο ξηρά χρυσόμηλα των 250 γρ. ή 1/2 κιλό φρέσκα αλλά ώριμα
λίγη βανίλια

Υλικά γιο την καραμέλα:
  • 1 φλυν. ζάχαρη 
  • 1 1/2 φλυν. νερό

Εκτέλεση συνταγής

Ετοιμάζετε την καραμέλα: Βάζετε τη ζάχαρη σε μια μικρή κασαρόλα με χοντρό πάτο με τη μισή δόση νερού. Διαλύετε τη ζάχαρη σε σιγανή φωτιά χωρίς να αφήσετε το νερό να κοχλάσει. Όταν η ζάχαρη διαλυθεί δυναμώστε τη φωτιά και αφήστε το να κοχλάσει μέχρι που να πάρει χρώμα καραμέλας.

Αμέσως ρίχνετε μέσα το υπόλοιπο νερό (θα τιτσιρίζει έτσι κρατηθείτε μακρυά !). Ανακατεύετε να διαλυθούν τυχόν σβώλοι. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.

Παίρνετε μια πιατέλλα που μπαίνει στο φούρνο ή πάυρεξ κατά προτίμηση τετράγωνο και καλύπτετε τη βάση με την καραμέλα. Κόβετε το παντισπάνι σε φέτες 1/2 ίντζας και τις τοποθετείτε πάνω στη βάση που έχετε καλύψει με σως καραμέλας να καλυφθεί όλη η βάση. Ραντίζετε με λίγο κονιάκ αραιωμένο με νερό να βραχεί λίγο το παντεσπάνι.

Κάνετε την κρέμα: αφού βράσετε το γάλα, του προσθέτετε το κορν-φλάουερ που το έχετε διαλύσει σε 1/4 του φλυντζανιού νερό.

Κτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη, τα ενώνετε με το κορν-φλάουερ και τα ανακατεύετε στο γάλα σε πολύ σιγανή φωτιά να πήξει η κρέμα. Προσθέτετε λίγη βανίλια και περιχύνετε με αυτή το παντεσπάνι.

Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα χρυσόμηλα όταν είναι φρέσκα και τα χωρίζετε σε μισά. Τα τοποθετείτε πάνω στην κρέμα όταν κρυώσει. (Στην περίπτωση των ξηρών χρυσόμηλων τα βάζετε από το βράδυ να φουσκώσουν μέσα σε νερό για να μαλακώσουν).

Κάνετε με τα τρία ασπράδια μαρέγγα σφικτή: Κτυπάτε τα ασπράδια καλά να σχηματίσουν λοφάκια και κτυπάτε μέσα μία κουταλιά ζάχαρη κάθε φορά μέχρι να το βάλετε όλο.

Βάζετε τη μαρέγγα πάνω στα χρυσόμηλα και με το πηρούνι κάνετε κινήσεις κυκλικές να πάει παντού και να κάνει κυκλικά σχέδια ή λοφάκια.

Το βάζετε σε φούρνο 100°C, 215°F, γκάζι V4 για 30 λεπτά.
by: Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής
Συνταγές Updated at: 1:55 μ.μ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

◄ Νεότερες συνταγές Παλαιότερες συνταγές ►

Πηγή συνταγών

Οι συνταγές που βλέπετε στο παρών blog είναι της Φωτεινής Ευαγγελάτου